Hvorfor du vælger Laurbærkirsebær i din have

En vacker vintergrön häck kan beskäras från körsbärslagren (Prunus laurocerasus) och portugisisk lager (Prunus lusitanica). De stora, blanka bladen bildar snabbt en tät grön vägg som blockerar sikten och vinden. Vill du ha en vacker, tät och snygg häck? Då är det lämpligt att beskära lagraren två gånger om året.

Det är idealiskt om Laurbærkirsebær är ca 10 cm bredare nertill än upptill. På så sätt fångar alla löv ljuset väl. Lagerbladen tål beskärning mycket bra och gror alltid igen, även på den kala veden. Drastisk skärning är därför möjlig med denna häck.

När ska man beskära en lagerblad?

Den bästa tiden att beskära lager är våren (mars-april) och igen i augusti-september. Beskärning två gånger om året är nödvändigt för att få en tät häck.

Den första beskärningen är på våren, precis innan grenarna kommer fram. Du kommer snart inte längre att se beskärningen eftersom de nya löven kommer att täcka beskärningssåren. På våren ska du också ta bort döda grenar och grenar med bruna löv. Om tjockare grenar behöver tas bort, använd en såg. Om du vill klippa lagerbladen långt bak är våren den bästa tiden för detta.

Den andra beskärningen är på sensommaren. Nya skott har vuxit fram på grenarna. Klipp därför häcken i september. Din lagerhäck går då in i vintern med en stram form. September handlar mer om trimning än om noggrann beskärning.

TIPS Om häcken lossnar kan du också välja en beskärning per år. Den bästa tiden för detta är juni.

Hur man beskär lagerblad

Eftersom lagerhäckens blad är ganska stort är det bäst att beskära lagerbladen med en beskärningssax. På så sätt skadas inte bladen och hela häcken kommer att fortsätta att se vacker ut. Använd alltid en knivskarp beskärningssax och klipp strax ovanför ett löv eller ungt skott. Försök att hålla en ren linje både högst upp på häcken och på sidorna och trimma eventuella grenar som sticker ut.

TIPS Klipp av toppknopparna på en nyplanterad häck direkt. På så sätt stimulerar du till bra förgrening och häcken blir extra snyggt tät. Skär av en tredjedel av de översta knopparna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *